HERBOTS KOBE – VELM

JONGE DUIVENSPECIALIST OP NATIONAAL NIVEAU !

Velm: Het jonge duivenseizoen 2016 kent een moeilijke start… we moeten er geen tekening bij maken…de weergoden hebben de laatste weken al genoeg hun “slecht karakter” getoond…tijd dat ze hun “zonnige kaarten” op tafel gooien!

Door het slechte weer zijn de voorbereidingsvluchten voor de jonge duiven letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. Velen onder ons zijn al voorzichtig geweest maar de echte jonge duivenspecialisten hebben de “goede momenten” gekozen om hun team degelijk op te leren. Een van die echte jonge duivenspecialisten is zonder enige twijfel Herbots Kobe, maar lees er gerust de naam van Raf ook bij. Zoon Kobe en vader Raf geassisteerd door verzorger Jef hebben de laatste seizoenen meer dan een hoofdrol in de film van de nationale duivenvluchten gespeeld. Natuurlijk moeten ze het weer wat in hun voordeel hebben om nationaal kop te draaien maar als de wind wat vanuit het westen duwt, doet u er nooit verkeerd aan om de naam Herbots Kobe bovenaan uw favorietenlijst te plaatsen.

Nieuwsgierig als we zijn trokken we met een vragenlijst onder de arm richting Velm. Velm, door het plaatselijk dialect ook wel uitgesproken als “Fallem”, is gelegen in de schaduw van het beter gekende St. Truiden. We troffen er Raf aan…gelukkig kon hij - als druk bezet dierenarts - tussen twee consultaties door wat tijd voor ons vrij maken.

Interview

 

Raf, is het waar dat Kobe de eerste was die hier een duivenhokje bouwde?

Dat is juist…zoals jullie weten ben ik een van de schakels bij de tandem Herbots Gebroeders te Halle-Booienhoven, maar het was inderdaad Kobe die hier in de Attenhovestraat voor het eerst met de duiven begon. Het moet het jaar 2012 of 2013 geweest zijn dat hij in de garage plaats vrij maakte om een duivenhok te bouwen. Natuurlijk was ik niet tegen zijn initiatief. Eerlijk gezegd…ik had het al willen zien dat Kobe een goede “omgang” met duiven heeft. Ook tijdens zijn vakantie job bij nonkel Jo en tante Miet had opa Filip het al in de mot dat Kobe een goede duivenhandeling in de vingers heeft. In 2014 werd dan het huidige hok gebouwd…en de duivenmicrobe deed verder zijn werk in ons gezin. Gelukkig kunnen we op de hulp rekenen van Jef Reynaerts. Jef verzorgt de duiven ’s morgens en ’s avonds nemen ik en Kobe de verzorging voor onze rekening. Volgend jaar gaat Kobe naar de universiteit van Gent om zijn studies voor dierenarts te beginnen. Ik zal dan nog een tandje moeten bijsteken om alles perfect uit te voeren.

Wat is de basis van uw kolonie?

De eerste jaren gingen we bij vrienden duiven halen. Deze werden dan gespeeld en op het einde van het seizoen gingen ze ofwel terug naar de kweker ofwel werden ze in samenspraak met de kweker verkocht. De laatste jaren zijn we ons eigen kweekhok – bestaande uit 12 kweekkoppels - gaan uitbouwen. Geen vreemdelingen legioen maar drie pijlers waarop onze “stam” gebaseerd is. Ten eerste is er “eigen kweek”. Dit zijn duiven welke super gepresteerd hebben en nu meer dan verdiend een bak op het kweekhok hebben. Ten tweede is er de lijn van “F-16” van Bart en Nance Van Oeckel. Verschillende vliegduivinnen worden door deze top duiver bevrucht en na selectie op het kweekhok gezet. Ten derde is er de “Yvan” lijn van Herbots Gebroeders. Vooral de kweeklijn “Yvan” x “F-16” pakt als de beste boter op een dikke boterham. Deze kweeklijnen worden verrijkt met duiven van diverse vrienden-duivenliefhebbers zoals bijvoorbeeld een half broer van de 1e nationaal Bourges van Veulemans-Perrileux. Ook voor ons is het steeds een zoektocht om goede duiven te ontdekken.

Hoeveel jonge duiven kweekt u om te spelen ?

Onze jonge duivenploeg 2016 was bij het spenen 130 eenheden sterk. Na enkele dagen werd een eerste schifting door gevoerd en ook mijnheer de sperwer heeft een 9-tal duiven op zijn menu gezet. Voor de rest hebben we zeer weinig verliezen gekend want op 28 Mei vlogen alle jonge duiven hun eerste Momignies (107km) en toen de laatste jonge duif in de transportmand verdween stond de teller op 107 jonge duiven ! Na 4 x Momignies en 1 x Soissons keken er nog 98 kopjes onze richting uit toen we de deur van het jonge duivenhok open deden.
Een eerste tip…vanaf het spenen krijgen de jonge duiven iedere dag 1 koffielepel Herbo Mineralen Mix en Herbo Racing Power mineralen, dit is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de spieren.

Raf…vertel ons a.u.b. het geheim om zo weinig verliezen te hebben?

Tja… mocht er een vaste formule bestaan, dan zou ik ze goed noteren en aan iedereen geven, maar spijtig genoeg is onze geliefde hobby geen exacte wetenschap. Ten eerste moet men geluk hebben dat jonge duiven een superieure basis conditie hebben. Jonge duiven met een goede basisconditie zijn minder snel ziek en als ze ziek zijn, genezen ze veel vlugger. Die basisconditie is er of is er niet en zit zeker en vast niet verborgen in een of ander donker flesje. Ten tweede trainen we onze jonge duiven zeer veel. Kijk…hier is een overzicht van de verschillende trainingstochtjes…toen ze nog maar 25km ver zaten hadden ze al 33 maal de binnenzijde van een duivenmand gezien. U hoort het inderdaad goed…33 keer opgeleerd en ze zaten nog maar 25km ver! Veel oplaten op een korte afstand en dan kan het snel gaan. Zo zullen ze – normaal gezien – vooraleer ze naar Bourges nationaal gaan, 4 x 107km, 3 x 197km en 2 x halve fond afhaspelen.

En…eenmaal goed ingevlogen stopt u met de opleervluchten ?

Nee…vergeet het maar…integendeel zelfs. Eenmaal de jonge duiven op het “spel systeem” zitten moeten je als liefhebber de pees er blijven opleggen. Zolang ze snelheid vliegen worden ze gezamenlijk 2 x per week opgelaten. Eens ze gescheiden zijn (na 1 juli) worden zowel duivers als duivinnen 2 x per week opgelaten op 25km. Dit is telkens afzonderlijk…nooit beide geslachten samen.

Ik heb ooit horen waaien dat u het trainingsschema nog zwaarder maakt richting nationaals?

Dat heeft u dan zeer goed gehoord. Vanaf 14 dagen voor Bourges wordt het trainingsritme - en dit gedurende 1 week - nog wat opgedreven want dan moeten ze na het afwerken van hun 25km vlucht nog tweemaal daags 1.5 uur verplicht (met de vlag) trainen. Na deze intensieve trainingsweek wordt er i.p.v. tweemaal daags nog eenmaal daags verplicht 1u getraind dit in combinatie met de 25km trainingsvlucht. Tijdens deze periode gaat er gedurende 10-tal dagen Herbobeet (geconcentreerd bietensap) in de drinkpot.

Jonge duiven zo intensief laten trainen vraagt toch een perfect verzorgingsschema?

Qua voeding heb ik het volle vertrouwen in de Beyers mengelingen. Eens de jonge duiven wekelijks een halve fond of een nationale vlucht afwerken maak ik van volgende mengelingen gebruik:
Thuiskomst: Galaxy Sport Energy en ’s avonds Galaxy sport Light
Zondag en maandag: Galaxy Sport Light Dinsdag: 50% Galaxy Sport Energy + 50% Galaxy Sport Light
Woensdag en donderdag: 100% Galaxy Sport Energy + gepelde zonnebloempitten
Duiven welke gepresteerd hebben, moeten zeer goed recupereren. Recupereren betekent eiwitten verstrekken en dit gebeurt via Recovery Plus en Tarsin. Midden in de week mag het vetgehalte opgedreven worden en daarvoor gebruik ik omega olie en/of Lecithine olie. De laatste 2 dagen voor de inkorving gaat er MMK + Herbosol in de drinkpot.

En op medisch vlak ?

Ik heb natuurlijk het grote voordeel van mijn dierenartsenpraktijk. Zoals eerder gezegd moeten we ook het geluk hebben dat onze jonge duiven een zeer goede basis conditie hebben. Ik weet dat de lezers graag klare wijn uitgeschonken zien en velen verwachten nu een uitgebreid schema. Wel…dat schema kan ik hen gerust geven maar beter is dat ze mijn website www.herbovet.com bezoeken en daar kunnen ze uitgebreide schema’s (vlieg- kweek- rui- en vaccinatie schema’s) aanklikken. Tevens biedt de site de mogelijkheid om producten online te bestellen.

Nu op eigen hok hebben de jonge duiven de verplichte paramyxo enting gehad en werd er eveneens tegen Herpes en pokken geënt. Na het spenen kregen ze 7 dagen een kuur tegen trichomoniose en heel veel “Aqua control” (mix van zuren, mineralen, sporenelementen, oregano en kaneel) en “Herbtest” (darmconditioner). Zolang er geen noemenswaardige gezondheidsproblemen zijn, worden geen andere producten verstrekt.

Tijdens het seizoen worden de jonge duiven wekelijks onderzocht. Iedere 2 à 3 weken wordt er een Spartrix door het strot geduwd, bij vertrek sowieso een gele druppel in de bek en bij inkorving wordt een “Top pil” (vitamine B) opgestoken.

En dan de “kopziekte”…hiervoor wordt er enkel en alleen gekuurd indien nodig. Volgens mij kunnen heel veel problemen vermeden worden indien de ventilatie op het duivenhok in orde is. Wat een goede ventilatie is ? Mijn hok is gebaseerd om de huisvesting van de vroegere “rotsduif” m.a.w.…. alles dicht en juist de voorzijde open. Maar…en noteer dit goed…zet mijn hok bij u thuis en het kan een slecht hok zijn. De ventilatie van ieder hok moet in de omgeving waarin het staat geanalyseerd worden. Vermijd volgende 3 zaken op uw hok : TOCHT – STOF en VOCHTIGHEID en je zal al een eind opgeschoven zijn.

THE ADVICE OF DR. RAF HERBOTS
Neem elke avond meerdere duiven in de hand. Wanneer u dat doet gaat u een beter beeld van uw vliegduiven hebben. U gaat ook veel beter de conditie van de duiven kunnen inschatten.
Gebruik steeds 2 reeksen drinkpotten. Terwijl de ene in gebruik is staat de andere een hele dag uit te drogen. Het helpt tricho besmettingen tegen te gaan.
Als dierenarts ben ik ervan overtuigd dat hoe meer uw jonge duiven geënt worden, hoe meer resistentie ze gaan hebben. Onze jongen worden geënt tegen paramyxo, herpes en zelfs tweemaal tegen de pokken. Eenmaal met het borsteltje en eenmaal via injectie.
De zo gevreesde “one-eye-cold ? Indien dit virus aanwezig is heeft u twee keuzes. Of u laat het zijn gang gaan en dan kan je een heel jonge duivenseizoen problemen hebben of u probeert alles sneller op de goede rails te krijgen. Ik adviseer om alle duiven in te enten met linco spectin + suanovil + catosal (ook zij die het niet hebben) en 2 dagen later nogmaals enten, maar dan enkel zij die besmet zijn. Garanderen kan ik niets…maar het helpt.
Duiven rond krijgen heeft veel te maken met de heersende conditie. Duiven in top conditie zijn toch zo makkelijk rond te krijgen. Wie toch problemen heeft moet zijn voederschema goed bekijken. Voederen is en blijft een kunst. Iedere duivenvoeder leverancier verstrekt goede voederschema’s. Aan u om het systeem te kiezen dat het best bij u past.
Wat doen met jongen die niet willen weg trekken? Eerst en vooral zeker zijn dat ze 100% gezond zijn. Geen tricho, geen wormen, geen coxi enz… Indien ze gezond zijn zeer licht voederen (eiwitarme mengeling). Pas op…als uw jong goed vliegen maar niet weg trekken moet je nog niet onmiddellijk aan de alarmbel trekken. Met uitzondering van dit jaar had ik vroeger ook dat probleem. Een gouden raad…als je zulke duiven opleert…heel voorzichtig te werk gaan !
Natuurlijk motiveer ik mijn jonge duiven die naar de nationaals gaan. Op donderdag (inkorfdag) worden eerst de duivinnen en daarna de duivers gelost op 25km. Alle bakken worden opgezet, donkere hoekjes worden gecreëerd en nestschotels worden geplaatst. U moet weten dat tijdens de week de duiven enkel op kapelletjes kunnen zitten en als ze dan een uitgebreid “speel terrein” krijgen, zit de ambiance er onmiddellijk in.
Onze jonge duiven worden tijdens het seizoen 2 à 3 maal per week gedruppeld. Dit met verschillende geregistreerde druppels welke in de handel zijn.
Duiven hebben een biologische klok. Probeer in uw verzorging systeem een regelmaat te creëren. Niet vandaag om 10u ’s morgens voederen en de dag nadien om 15u..nee…probeer zo stipt mogelijk uw duiven te verzorgen
Als dierenarts hoor ik veel verhalen…zie ik dat liefhebbers bijna allen verschillende systemen hanteren. Vele wegen leiden naar Rome maar eenmaal een systeem gekozen, probeer dit zo goed en zo veel mogelijk stipt te volgen. Nooit veranderen van vandaag op morgen !

Kobe, Raf en Jef… dank voor dit uitgebreid gesprek en veel succes met de aanstormende nationale vluchten voor jonge duiven !

Stefan Mertens